Abyste u nás nakoupili co nejpohodlněji, používáme cookies. Nastavení používání cookies můžete upravit v nastavení Vašeho prohlížeče. Více informací

OK

16. 08. 2014

11 potravin, které pomáhají spalovat tuky. Překvapí Vás!

1. Mušle

Mušle obsahují kvalitní libové maso. Nespornou roli zde hraje i to, že jejich konzumace Vám nějaký čas zabere, takže budete jíst pomaleji. Pocit sytosti se tak dostaví při snězení menšího množství jídla. Připravte si je klidně na vodě s trochou bílého vína, alkohol se během přípravy odpaří.

mušle

2. Mandle

Dříve byly mandle v dietách zakázány pro jejich vysoký obsah tuku. Obsahují však trio vlákniny, bílkovin a tuků, které Vás zasytí na delší dobu. Jsou také zdrojem velkého množství chrómu, magnézia a draslíku – omezují chuť na sladké. Hrst mandlí denně je tak ideální svačinka mezi jídly.

3. Dýně

Dýně není jen sezónní záležitost. Je plná vlákniny, která zpomaluje trávení a Vy se tak budete cítit déle nasyceni. Obsahuje lipolytický enzym, který pomáhá štěpit tuky, ty se o to více odbourávají z organismu. Konzumace dýně také posiluje imunitní systém a dokáže vyčistit organismus od toxických látek. Konzervovaná či zavařená dýně je dostupná po celý rok, ne jen v sezóně a může být použita pro nízkosacharidové palačinky či proteinový dýňový koláč.

dýně

4. Grapefruit

Grapefruitu se kvůli obsahu fruktózy nemusíte bát ani při dietě. Má nízký glykemický index a je skvělým pomocníkem při spalování tuků. Obsahuje flavonoid naringenin – účinný antioxidant, který příznivě působí na játra. Je prokázáno, že polovina grapefruitu před každým jídlem urychluje spalování tuku. Nezapomínejte jíst i bílou dužinu grapefruitu, obsahuje pektiny - rozpustnou vlákninu, která urychluje proces látkové výměny.

5. Červená řepa

Tato přírodní superpotravina obsahuje látky zvané nitráty. Nitráty způsobují vazodilataci (rozšiřují cévy) a tak pomáhají zvyšovat Váš výkon v posilovně. Červená řepa mí také vliv na činnost ledvin a tím i odbourávání tuků. Je skvělou přílohou i k Vašemu oblíbenému druhu masa. Vyzkoušejte si ji jen tak upéct zabalenou v alobalu s kapkou olivového oleje!

červená řepa

6. Sušené švestky

Sušené švestky se kdysi považovaly za užitečné jen pro léčbu zácpy. Mají však mnohé další benefity pro lidské zdraví a mohou pomoci i ve snaze o štíhlé tělo. Obsahují velké množství rozpustné vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru a sytost. Pektiny zpomalují vstřebávání cukrů a nutí tak tělo spalovat mnohem více tuku. Sušené švestky jsou plné anthokyanů – silných antioxidantů, které se nacházejí také v granátovém jablku a borůvkách.

7. Avokádo

Ne všechny tuky jsou špatné - avokádo má vysoký podíl mononenasycených tuků, které se jako tělesný tuk neukládají. Je také velmi bohaté na vlákninu. Bylo prokázáno, že nahrazení nasycených tuků ve straně mononenasycenými pomáhá snižovat procento břišního tuku. S avokádem příliš fantazie není potřeba – rozřízněte ho na poloviny, lehce posolte, popepřete a vyjezte lžící. Jednodušší už to být nemůže.

8. Kefír

Tento fermentovaný kříženec mléka a jogurtu s nízkým obsahem tuku obsahuje skvělou kombinaci bílkovin a probiotik. Je z 99% bezlaktózový, protože prospěšně bakterie v kefíru dopředu laktózu předtráví, což z něj dělá vhodnou alternativu mléka i pro laktózově intolerantní jedince.

9. Sardinky a další tučné ryby

Konzumace tučných ryby jako sardinky, losos, nebo makrela třikrát týdně v dietě vede ke zlepšení hladiny leptinu, hormonu uvolňovanému z tukových buněk, který má na starost regulaci apetitu a hladiny tuku v těle. Mořské ryby navíc obsahují jód, který podporuje činnost štítné žlázy. Její správné fungování pomáhá udržovat rovnováhu organismu, a tím i hubnutí.

10. Studené brambory

Brambory si uvařte dopředu a jezte je až po vychladnutí, například jako bramborový salát. To vede k zpětné tvorbě rezistentního škrobu. Rezistentní škrob pomáhá zlepšit citlivost organismu na inzulín a zvyšuje pocit sytosti, dva důležité faktory optimalizace spalování tuků.

11. Řepkový olej

Řepkový olej je z jedné třetiny tvořen polynenasycenými tuky – omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Studie provedená v roce 2014 na univerzitě Uppsala ve Švédsku prokázala, že preferování polynenasycených tuků nad nasycenými při přejídání (např. při objemové fázi), vedlo k nabrání většího množství svalů a menšího procenta tuku.

Autor: Hana Piknová

Zdroj: Bodybuilding.com